Rosacea lézeres kezelése

Rosacea lézeres kezelése

Rosacea lézeres kezelése

Rosacea lézeres kezelése

Rosacea betegség elnevezése a bőrön megjelenő rózsaszerű  fő bőrtünetre, az arcbőr vörös értágulatos elváltozására utal.

Az első tünetek rendszerint már fiatalkorban kezdődnek, időszakosan fellépő arcvörösség, és duzzanat jellemzi, de a betegek zömmel csak 40-50 éves kor körül, előrehaladottabb stádiumban keresik fel az orvost.

A rosacea ugyanis egy idült, egyre rosszabbodó, jellegzetesen hullámzó lefolyású betegség. Idővel elkezdett terápiával azonban tünetmentessé tehető.

Rosacea oka:

A rosaceás bőr kialakulásának az okát a mai napig nem ismerjük pontosan, de számos tényező állhat tünetei hátterében. Ezek lehetnek:

  • örökletes tényezők,
  • gyomor-bél rendszeri betegségek,
  • vérnyomás-ingadozás,
  • nőknél klimax idején a petefészek hormontermelésének egyenetlenségei,
  • kimelegedést, értágulatot előidéző faktorok (pl. alkohol, kávé, forró ételek,   erős fűszerek fogyasztása)
  • feltételezett bakterális háttér, bőrflóra felborulása (pl bőratka)

Tünetei rendszerint rohamokban, shubokban alakulnak ki a kezdetkben, tünetes és tünetmentes periódusok váltakozhatnak hosszabb időn keresztül. 

A bőrbetegség tünetei a vörös, livid bőrfelületen kialakuló hólyagocskák, kötőszöveti illetve faggyúmirigy felszaporodás, „pattanás”. A betegség tünetei elsősorban az arcot éintik, ott is az orrot, az orcákat, a homlokot, az állat.

A rosaceás bőr gyakran összetéveszthető allergiás eredetű bőrbetegségekkel, aknéval, leégés tüneteivel. Ezen esetekben mindig a megfelelő kezelési módot kell kiválasztani.

A pontos diagnózis felállításához kérje ki szakember véleményét, aki beazonosítja a rosacea típusát, mértékét és egyénre szabott kezelési tervet képes összeállítani.

A rozácea betegség lefolyása

A betegség lefolyása  során 3 stádiumot különítünk el.

1. Rosacea erythaematosa, teleangiectatica

Az  arc középső részén, (főleg az orron, homlokon, orcákon, állon) rohamszerű kivörösödések jelentkeznek, amit hőhullámszerű égő érzés kísér. A rohamok között a bőr tünetmentes. Az ismétlődő „flushok” (rohamszerű kivörösödések) során azonban egyre inkább tartós értágulatok (teleangiektáziák) jelennek meg, amelyek a rohamok között is láthatóak.

2. Rosacea papulopustulosa

A második stádiumban pattanásokra emlékeztető gennyes csomócskák alakulnak ki, ezek spontán csak hosszú idő alatt tűnnek el. Az egyes rohamok egyre tartósabbak és a pattanások az arc teljes egészére kiterjedhetnek. (Összességében a serdülőkori pattanásos betegségre emlékeztetnek a tünetek, de rozáceában nincsenek mitesszerek, és az arcbőr jellegzetesen lilás-vörös színű a számos tágult erecske miatt.)

3. Krumpliorr (Rhinophyma)

A harmadik stádiumot az ismétlődődő gyulladások okozta kötőszövet felszaporodás és faggyúmirigy túltengés jellemzi. Főleg az orr megnagyobbodik, felszíne dudorossá válik, kialakul az úgynevezett krumpliorr (rhinophyma). Érintett lehet a homlok, az áll, a felső vagy alsó ajak környéke, a fülkagyló, de olykor az egész arc is.

 

Ez a három szakasz persze nem különül el élesen egymástól, az erythaematosás stádium kezdetét is nehéz lenne meghatározni, sokszor lassan és lappangva indul, és csak a gennyes csomócskák megjelenésével tudatosul a probléma. A kötőszövet felszaporodása gyakorlatilag a kezdetektől megindul.

A betegek negyedében a betegség a szemet is érinti; szaruhártya-, kötőhártya -, szivárványhártya-gyulladás vagy a szemhéjszélek érintettsége társulhat.

Fontos és súlyos szövődménye a szaruhártya átlukadása lehet, ezért szemorvosi konzultáció és szakszerű kezelés feltétlen szükséges.

Mi a rozácea oka?

Pontosan nem tisztázott, hogy hogyan és miért alakul ki ez a betegség, valószínűleg azonban a bőr kisereinek beidegzési zavaráról van szó. A tartós értágulat pangást okoz, rontja a szöveti vérellátást és gyulladást vált ki, ez eredményezi a gennyes csomók megjelenését.

A bőr erei meleg hatására kitágulnak, hideg hatására összehúzódnak- ez normális jelenség. Rozácea betegségnél azonban a bőrerek érzékenysége fokozott, másrészt hamar „elfáradnak” az erecskék, egyszer csak elvesztik az összehúzódó képességüket és tartósan tágultak maradnak.

A rozácea provokáló faktorai

A legfontosabb provokáló faktor a napfény, szinte minden beteg fényérzékeny, ezért márciustól októberig és szükség esetén, télen is megfelelő magas faktorszámú fényvédelemről gondoskodni kell.

Fontos a már szedett gyógyszerek átvizsgálása is – főleg vérnyomáscsökkentők, vízhajtók rendelkezhetnek fényérzékenyítő hatással. 

A másik fontos faktor a diéta. Csípős fűszeres ételek (bors,chili,erős paprika,keleti fűszerek), alkohol és kávé rontja vagy fellobbantja tüneteket-, ami érthető  is, hiszen ezek az ételek mind  vérbőséget, kimelegedést okoznak az arcon.

Kerülni kell a túl hideg, vagy túl forró környezetet és főleg ezek gyakori és gyors váltását. A kezeletlen magasvérnyomás betegség ugyancsak provokálhat, hiszen a magasabb artériás nyomás a kiserekre is rátevődik. Feltétlenül meg kell említenünk, hogy a gyomor-bél rendszer bármilyen eredetű problémája meglehetősen gyakran szerepel kiváltó okként pl. a gyomorsav túltermelése vagy hiánya, reflux-betegség, gyomorfekély, Helicobacter fertőzés, a hasnyálmirigy betegségei, epés panaszok, a vastagbél gyulladásos betegségei, vagy  egyes bélfertőzések (pl. giardiasis).

A hormonok szerepére utalhat a menopauza körül gyakori előfordulás. Egyéb okok között gócfertőzés, kontakt allergizáló vagy irritáló kozmetikum is szerepelhet. A rozáceas tünetek kiváltásában a  stressz és a lelki faktorok sem elhanyagolhatóak, ráadásul  a folyamat öngerjesztő is, hiszen a  betegség az arcunkra írva magát esetlegesen szégyenérzetet és alacsony önbecsülést okoz.

 

 

Hogyan kezelhető a rosacea?

A bőrbetegés kezelésében klinikánkon bőrgyógyászati és lézersebészeti lehetőségek is rendelkezésre állnak.

  • gyógyszeres kezelés
  • lézeres kezelés

Rosacea lézeres kezelése

Klinikánkon alkalmazott lézerek a rozáceában kialakuló értágulatok kezelésében rendkívül hatékony megoldást jelentenek. Akár már egyetlen kezelés is látványos javulást eredményezhet! Az időben elkezdett lézeres kezeléssel a súlyosabb elváltozások hatékonyan kivédhetőek.

A kezelés után szigorú fényvédelem, a kimelegedéssel-izzadással járó helyzetek kerülése javasolt (pl. szauna, gőzfürdő, intenzív sportolás). Mivel kis területről van szó, a kezelés a mindennapi tevékenységet nem gátolja.

Végleges-e  a gyógyulás?

A rozáceás hajlamot sem a lézeres, sem a gyógyszeres kezelés nem változtatja meg.

A kiváltó faktorok tudatos kiiktatásával sokat tehetünk magunk is a tünetmentes állapot fenntartásában. A lézeres kezelés óriási előnye és jelentősége, hogy az időben elkezdett kezelés a folyamatot a legelső stádiumban tudja megakasztani, ezáltal a súlyosabb elváltozások hatékonyan kivédhetők.

Természetesen a lézerkezelést sohasem késő elkezdeni. A gyulladt csomós stádiumban -megelőző gyógyszeres előkezelés után-  a lézerkezelés akár tökéletes végeredményt is hozhat!

Az Alfa-Med Lézerklinikán lehetősége van a rozácea betegség kellemetlen tüneteinek kezelésére!

Dr. Kolat Zsuzsanna bőrgyógyász, kozmetológus, lézerspecialista  20 éves tapasztalattal rendelkezik a rosacea kezelésének területén.

Érinti a probléma?

Kérjen konzultációs időpontot!

Bővebb információért.  kattintson!

Share this post