Bőrsebészet- Lézersebészet

BŐRDAGANATOK ELTÁVOLÍTÁSA

Bőrdaganatok eltávolítása

 

 

A nem festékes bőrráknak alapvetően két típusa van: az egyik az úgynevezett bazálsejtes karcinóma (basalioma), míg a másik az úgynevezett laphámrák (spinalioma). Az előbbi nem ad áttétet, viszont szinte bármekkorára megnőhet, az utóbbi viszont idővel – amikor már több centiméteresre megnő – áttétet is adhat (de azért jóval ritkábban, mint a melanoma, amely sokszor már pár milliméteresen is áttétet képez).

Ez a daganattípus a melanomával ellentétben nem a bőr pigmentsejtjeiből, hanem a hámsejtekből indul ki. Emiatt jellegtelen, jellemzően bőrszínű kinövésekről van szó,. A daganatok kezdetben meglehetősen ártalmatlanok, fő ismérvük, hogy megjelennek növekednek, előrehaladott állapotban néha kifekélyesednek.

A nem festékes bőrrákok diagnózisa

 

 

A nem festékes bőrrák diagnózisát klinikai vizsgálattal állítják fel az orvosok. Ennek során dermatoszkópot használunk, finom jeleket pedig már azon keresztül is látjuk. Az orvos első és legfontosabb teendője az, hogy a vizsgálat során kizárja a nem festékes bőrrákoknál sokkal veszélyesebb melanomát. Ha ennek lehetőségét kizártuk, a képletből mintát veszünk, vagy még gyakrabban az épben eltávolítjuk, és azt szövettani vizsgálatra küldjük.

Ellenőrzővizsgálatok

A műtétet követően a betegek folyamatos bőrgyógyászati-onkológiai gondozást igényelnek.

 

Okai

 

 

A napártalom kockázatnövelő tényező a laphámráknál a napon összesen eltöltött idő számít

 

A laphámrák kialakulási esélyét bizonyos kémiai anyagok, főképp a kátrányok bőrrel való érintkezése növeli A mai emberek csak a cigarettán és a pipán keresztül találkoznak kátránnyal. Az ilyen hatások miatt laphámrák nem a bőrön, hanem jellemzően a nyálkahártyán, konkrétan az alsó ajkon alakul ki (azért ott, mert ezt a területet a kátrány mellett a nap is erőteljesen éri). Amikor valakit gyógyszeresen immungyengítenek (reumatoid arthritisben vagy lupusban szenved, esetleg szervátültetett), akkor a laphámrák gyakoribbá válik. Ráadásul ilyenkor a betegség előrehaladása is sokkal gyorsabb lesz.

 

A nem festékes bőrrákok megelőzése

A napozás és a szoláriumozás mellőzése segít megelőzni a nem festékes bőrrákok megjelenését. Emellett kerülni kell a kátrányt is, aminek használatát az Európai Unióban többek közt emiatt is tiltották be (korábban gyógyászatban és kozmetikában is használatos volt). Ugyancsak segítik a megelőzést a szűrővizsgálatok, amelyeket évente egyszer tanácsos elvégeztetni, különösen 50 éves kor fölött. Akinek pedig már volt nem festékes bőrrákja, annak a kiújulás megelőzése érdekében célszerű negyedévente-félévente kontrollra járnia.

Basalioma

Bőrsebészet lézersebészet

Spinalioma

Spinalioma a bőrön
  • +36 30 472 23 40
  • +36 1 200 11 81

Keressen minket!