Bőrdaganatok eltávolítása

Basalioma eltávolítása

A basaliomáról általában

A basalioma – vagy más néven bazálsejtes karcinóma – a bőr hámrétegének, legalsó szakaszából, a bazális rétegből kiinduló daganat. A basalioma viselkedése jóindulatúnak mondható, mivel nem ad áttétet, sem a nyirokcsomókba sem más szervekbe. Bármelyik testrészen kialakulhat, megjelenésére azonban főleg a fénynek kitett területeken, elsősorban az arcon kell számítani, de a vállakon, a törzs felső részén, a kezeken is megjelenhet.

A basalioma kiváltó okai

A legújabb kutatások szerint a basalioma kialakulásában 3 jelentős rizikófaktornak van szerepe. 

Az első, a fiatal korban (30 éves kor előtt) bekövetkezett napsugárzás-terhelés.

A második, ha valakinek ekcémája van. 

A harmadik,  ha már volt ilyen betegsége.

 

<style>

A basalioma az életünk során minket ért magas dózisú ultraibolyasugárzás  hatására keletkezik, de  ehhez még különböző környezeti ártalmak, és az egyén genetikai hajlama is hozzájárul. 

Ezért  fordul elő többször 50 éves kor felett, és a fehér bőrű (I-III. bőrtípusba sorolható) embereknél.

A basalioma tünetei

A basalioma legtípusosabb formája egy jellegtelen, halványvöröses, néha áttetsző, gyöngyházfényű, kissé tömöttebb tapintatú csomó, melynek közepén hosszabb fennállás után egy nem gyógyuló seb jelenik meg. A diagnózis felállítását gyakran megkönnyíti a hosszan lefutó, tágult, kanyarulatos kapilláriserek jelenléte az elváltozás felszínén.

Más esetben csak egy halványvöröses, finoman hámló, hosszabb ideje nem gyógyuló sebecske látható.

Léteznek pigmentált típusai is, amelyeknek elkülönítése a melanomától igen nehéz.

A gyanús léziókról klinikánkon videó-dermatoszkópos felvétel készül, mely eljárás lehetőséget biztosít a változások nyomonkövetésére.

  • +36 1 200 11 81
  • +36 30 472 2340

Áraink

50 000 – 100 000 Ft

Szövettani vizsgálat bőrpatológus szakorvossal: 10 000 Ft/db

Kötözés: nem számolunk díjat

Varratszedés: 5 000 Ft

Keressen minket!

A basalioma kezelése

Számos kezelés létezik a basalioma ellen. A kezelés kiválasztása függ a basalioma típusától, elhelyezkedésétől és a bőrdaganat súlyosságától.

  • Lézeres leégetés: Elsősorban kisebb basaliomák esetén alkalmazható. A bőr felszínével párhuzamosan eltávolítjuk a felső részt, majd lézeres vaporisacióval (égetéssel ) a daganat alapján lévő sejteket elégetjük. Ennek következtében egy seb keletkezik, mely gyógyulása 2-3hét.

  • Sebészi kimetszés: Sebészi úton a daganatot biztonsági szegéllyel eltávolítjuk. A daganat bizonyos típusánál csak a sebészi kimetszés jön szóba. Klinikánkon a bőr mélyebb rétegeiben a jobb gyógyulás érdekében CO2 lézert is alkalmazunk.

  • Helyi kezelés: A felületesen növekvő basalioma esetén imiquimod (Aldara) és fluorouracil (Efudix)  kezelés javasolt.

A betegség jól gyógyítható, de terjedése miatt mégis rosszindulatú. Ugyanis a basalioma többször kiújulhat, valamint terjedése közben környezetét, sőt agresszívabb formái a mélyebb, porcos szöveteket vagy akár a csontot ismegtámadhatják.

Az eltávolított basaliomát mindig szövettani vizsgálatra kell küldeni. Ez  a legbiztonságosabb módszer. A beavatkozás után a páciens gyógyultnak tekinthető. Fontos, hogy az arcon lévő daganatoknál fennállhat a kiújulás veszélye, ezért ebben az esetben rendszeres kontrol javasolt.

Ha bármilyen gyanús elváltozást talál a bőrön, forduljon azonnal orvoshoz!

A legfontosabb a megelőzés!

Redszeresen használjon megfelelő fényvédő faktorú naptejet!

Aki munkája vagy egyéb elfoglaltsága miatt sokat tartózkodik a szabadban, használjon fényvédő faktoros arckrémet!

A gyanús léziókról klinikánkon video-dermatoscopos felvétel készül, mely alapján pontos összehasonlítást végezhetünk a betegség változásásról.

Olvassa blogunkat!

A lézeres érkezelés előnyei

 A lézeres érkezelés előnyei

Hogy miért érdemes a lézeres érkezelést választani? Milyen előnyökkel jár a lézeres érkezelés?
A kor előrehaladtával egyre többünknek okoz gondot az értágulatok, visszerek, seprűvénák megjelenése. Ez nem csak esztétikai, de ha kezeletlen marad, egészségügyi problémát, kockázatot is jelenthet számunkra.
A probléma megjelenése mindenképp kezelést igényel.
Klinikánkon a lézeres érkezelés a legmodernebb technikával, és több éves tapasztalattal nyújt megoldást problémájára.
 
(tovább…)

Egyéb kezeléseink