Bőrgyógyászat

Az akné

Bőrünk, mely egyben legnagyobb szervünk is, bizonyos testtájakon tele van faggyúmiriggyel. Az arcon, a hallójáratban a mellkason, a háton és a karok külső felszínén van belőlük a legtöbb.

Sokunknál jelentkezhet – nemtől, életkortól függetlenül – az akné, pattanásos bőr problémája.

A faggyúmirigyek a szőrtüszők kivezető nyílása mellett helyezkednek el, és azokba eresztik váladékukat, így megkenik a szőrszál egész felületét.

A faggyú-, és a verejtékmirigyek váladéka keveredik a bőrön, majd vékony védőréteget alkotva megvédi azt a kiszáradástól és a mikrobák okozta fertőzésektől.

Az akné, pattanásos bőr újszülöttek és gyermekek körében is előfordul, persze korántsem olyan nagy gyakorisággal. Összességében azonban kimondhatjuk, hogy a pattanásosság zömében a serdülők betegsége. Kialakulásában számos tényező szerepet játszik, de a pontos mechanizmus még ma sem ismert.

Az akné , pattanásos bőr kialakulásának okai

A pattanásos bőr kialakulásának oka lehet genetikai, pszichés és hormonális. A bőr állapota lelki tényezőktől is függ. A fiúk gyakrabban, és hosszabb ideig pattanásosak, mint a lányok, ez pedig a hormonhatásoknak köszönhető. Az akne kialakulásában ugyanis az egyik legnagyobb szerepet a férfi nemi hormonok (androgének) fokozott termelése játssza.

A kamaszkori androgén hormonhatás megnöveli a faggyúmirigyek váladéktermelését leginkább az arc, a váll, a hát és a mellkas területén, melynek nyomán rendszerint akkor alakul ki pattanásos bőr, ha a fiatal bőre eleve az átlagosnál zsírosabb típusba tartozik, és fokozott mitesszerképződési hajlammal is rendelkezik.

Ha a sok faggyú egyszerűen kijuthatna a bőr felszínére, nem okozna gondot. Azonban elég egy kis fokozott elszarusodás, mely eltömíti a mirigy kivezető nyílását, amelyben így pangás alakul ki, a bőr természetes baktériumflórája bent megtelepszik, gyulladásossá téve a mirigyet, és máris kialakult a pattanás.

Az akné kezelése

Enyhébb esetekben elegendő lehet a külsőleges szerek (hámlasztó, mitesszer-képződést gátló, és azokat feloldó krémek, fertőtlenítő oldatok, antibiotikum tartalmú oldatok és krémek) alkalmazása, súlyosabb formákban már gyógyszerszedés (antibiotikumok, a legsúlyosabb esetekre A vitamin származék) is javallt. Mivel a kiváltó tényezőket nem tudjuk kiiktatni folyamatos kezelés szükséges egészen a serdülőkor végéig.

Ha valaki nem szeretne, vagy esetében nem lehet belső gyógyszeres kezelést alkalmazni pl. terhesség, gyermekvállalás miatt, akkor speciális fényterápiával is kezelhető az enyhe és középsúlyos akne. A kék fény (Sciton BBL 420 nm) gátolja a pattanások kialakulásában szerepet játszó baktériumok életciklusát, míg a BBL 560 illetve 590 nm hullámhosszú fénye kiváló gyulladáscsökkentő hatással bír. Ez utóbbi fény típusok csökkentik a gyulladásos terület vérellátását, így a folyamat hevességét, valamint gyulladáscsökkentő fehérje természetű mediátorok felszabadulását idézik elő. Emellett csökken a hegesedési hajlam és javul a bőr általános állapota is.

Általában a kúraszerűen, 1-2 hetente ismételt, kb. 6-8 kezelés már eredményesen csökkenti a problémát. A kezelést követő hetekben folyamatosan észlelhető a javulás. A kezelés előtt 2-3 hétig javasolt a napozás és az önbarnító krémek használatának mellőzése.

Serdülőkorban a bőr ápolása napi feladat. A bőrt gondosan le kell mosni majd alaposan megszárítani. Ezt követően pórusösszehúzó szappanok és krémek használata is jótékony hatású lehet.

A rendszeres kozmetikai kezelések csökkentik a pattanások számát és azok mélységét is, valamint javítják a bőr állapotát.
Sajnos, komolyabb esetekben a kozmetikai kezeléseket egyéb módszerekkel is ki kell egészíteni, amelyekben bőrgyógyász nyújt segítséget. Különböző szerek állnak rendelkezésre, egyrészt hámlasztó, fertőtlenítő hatású krémek, amelyek csökkentik a faggyútermelést, és gátolják a baktériumok szaporodását, másrészt egyes antibiotikumok, amelyek arra hivatottak, hogy a faggyúmirigyekben lévő baktériumokat elpusztítsák

Fontos, hogy ha romlanak a tünetek, mindenképpen forduljanak szakorvoshoz! Az öngyógyítás ugyanis gyakran sikertelen, a hegek viszont maradandóak lehetnek.
Ma már a korszerű kezeléssel a pattanásos bőr hosszú távra, akár véglegesen is tökéletesen gyógyítható. Téves az a nézet, hogy ez a tinédzserkor normális velejárója, és nem kell vele foglalkozni, majd kinövi a gyerek.

A felnőttkori akne pedig sokkal gondosabb kezelést igényel és fontos a kivizsgálása is.

Sokan, főként hölgyek szenvednek attól, hogy 20-as, 30-as éveikben újra aknék jelennek meg a bőrükön. Sőt, vannak, akiknél csak ilyenkor jelentkezik először a probléma. A felnőtt akne hormonális háttere valószínűleg eltér a kamaszkoriétól.
Azonban nem szabad elfeledkezni a múló vagy épp krónikus stressz okozta időszakos hormonális változásokról sem, melyek szintén okozhatnak aknét.

Mindenképpen bőrgyógyászi szakértelmet igényel, ha egy nőnek olyan aknéja van, mely:

 • először felnőtt korban jelentkezik, vagy felnőtt korban jelentkezik újra miután egyszer már eltűnt,

 • nem reagál a szokásosan beváló akne kezelésre,

 • rosszabbodik terhességben vagy menstruációkor,

 • férfias típusú szőrnövekedéssel vagy szőrvesztéssel, hajhullással, a hónalj vagy testhajlatok barnás elszíneződésével, ill. centrális (hasi) elhízással jár együtt.

A legújabb kutatások szerint a demodex atka is szerepet játszhat az akne kialakulásában.

A demodex atka az egészséges ember bőrében is kimutatható, viszont, ha az immunrendszer vagy a bőr funkciói károsodnak, akkor számuk kórosan megnőhet, és ekkor viszont komoly károsodásokat okoznak a bőr szerkezetében.Tudjon meg többet »
Sebgyógyítás polarizált fénnyel
 • Klinikánkon elsők között kezdtük használni az aknés bőr kezelésére a BME polariozált fényt kibocsátó kezelést, mely nagyon jó eredményeket mutat a gyógyulásban.
 • +36 30 472 23 40
 • +36 1 200 11 81

Akne kezelés előtt-után

Akne kezelése Akne kezelése
Akne kezelése Akne kezelése
Akne kezelése Akne kezelése
Akne kezelése Akne kezelése
Akne kezelése Akne kezelése
Akne kezelése Akne kezelése

Kérjen időpontot!

Új lehetőség az akné kezelésében - Candela Vbeam Prima Lézer klinikánkon

 

A Candela vbeam Prima kiemelkedik a többi lézer közül, mert

 • előnyösebb a rövidebb hullámhosszú lézereknél.
 • kevésbé szívódik fel a melaninban, kevesebb mellékhatása van mint az 532 nm-es hullámhossznak.
 • eredményesebben kezelhetők vele a tűzfoltok, mint más festéklézer rendszerekkel.
 • sokkal hatékonyabb és a bőr jobban tolerálja, mint az IPL kezelést.
 • mélyebben penetrál a bőrbe, a mélyebben lévő ereket is eredményesen kezel.
 • bizonyítottan eredményes a különböző bőrtípusoknál.
 • kimagasló páciens elégedettség és minimális fájdalomérzet.

 

A kezelés megkezdése előtt egyéni kezelési terv szükséges.

Kérjen konzultációs időpontot!  érkezelés lézerrel

  Olvassa blogunkat!

  Kövessen minket!

  IMG_2224

   

   

   

  IMG_2223

  Válogasson egyéb kezeléseink között