Testkezelések

A nők és a férfiak ugyanolyan arányban hajlamosak a túlzott izzadásra, de míg a nőknél valamivel gyakrabban jelentkezik a hónaljban a probléma, a férfiaknál a tenyéri-talpi izzadás a jellemzőbb.

Testünkön mintegy 2 millió olyan verejtékmirigy található, melyek szabadon nyílnak a bőr felszínén. Számuk testtájanként változó, a hónaljban, tenyéren és a talpon van a legtöbb (400-600 /cm2).

A fokozott hónalji izzadásért főképp a verejtékmirigyek stressz hatására megnövő verejték-elválasztás a felelős. A dezodorok nem csökkentik az izzadást, csak a verejtéket bontó baktériumokra hatnak, így semlegesítik, illetve fedik el a kellemetlen szagokat. Az izzadásgátlóként kapható szerek a verejtékmirigyek kivezető csövében fejtik ki pórusösszehúzó hatásukat, így átmenetileg csökkentik a verejték elválasztását. A különböző kozmetikumok túl gyakori használata azonban irritálhatja a bőrt, a hónaljban lévő mirigyek begyulladhatnak.

A lábizzadás gombás fertőzésekre hajlamosít. A felázott talpon a szaruréteg elhalt sejtjeit az elszaporodott baktériumok elbontják, ezzel okoznak kellemetlen „lábszagot”. A nem szellőző, zárt, gumitalpú cipő, a műszálas harisnya méginkább kedvez az izzadásnak.

Az egész testen észlelt indokolatlanul erős verejtékezést általános hiperhidrózisnak nevezik. Ennek oka lehet a stressz, valamint az elhízás, a lázas állapotok, vagy például a melegebb éghajlathoz való alkalmazkodás is.

Különböző betegségek kísérő tünete is lehet: hormonális elváltozások, pajzsmirigy-működési zavarok, cukorbetegség, idegrendszeri problémák is állhatnak a háttérben.

Fokozott izzadás kezelése

BOTOX

A helyi kezeléssel nem befolyásolható, fokozott tenyéri és hónalji izzadásra a 2004 óta Magyarországon is engedélyezett botulinum toxin (BOTOX) injekció alkalmazható. Klinikánkon a legkorszerűbb hatóanyaggal végezzük a kezelést.
A BOTOX kozmetológiai célú alkalmazását az FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Ellenőrző Bizottság ) elfogadta  és számos Európai Uniós országban is törzskönyvezték már.
A botulinum-toxin a Clostridium botulinum baktérium által termelt toxinfehérje tisztított formája.
A toxikus hatástól nem kell félnünk. Bár a fokozott izzadás megszüntetésére nagyobb mennyiségű toxin szükséges, azonban ez még így is nagyságrendekkel kisebb, mint a szer mérgező adagja.

Hogyan történik a kezelés?[

A fokozott izzadás megszüntetése érdekében végzett Botox kezelés az előzetes szőrtelenítésen kívül más előkészületet nem igényel.
A beavatkozás jódpróbával kezdődik, amellyel pontosan meghatározzuk a legerősebben izzadó területet. A botulinumtoxin injekciót vékony tűvel a bőr felületes rétegébe jutattjuk be, hónaljanként 10-15 ponton (fájdalomcsillapításra nincs szükség). Az eredmény már a kezelés után 4-5 nappal észlelhető, majd kb. 10 nap után lesz teljes a hatás, amely 9-12 hónapig tarthat.
A botulinumtoxinnal  kezeltek 25-30 százalékánál már az első kezelés is tartós (egy éven túli) javulást eredményez. Az botulinumtoxinnal történő injekciós kezelés bármikor ismételhető, az ismételt kezelés hatása általában hosszabb ideig tart.
A botox kezelés ismétlése a beteg elvárásaitól és igényeitől függ. Az USA-ban és Nyugat-Európában végzett számtalan beavatkozás után sem észleltek eddig maradandó mellékhatást.

 

De mi is az az izzadáspróba?

Azz izzadás mértéke könnyen és gyorsan mérhető a jód- keményítő próbával.

Ilyenkor a bőrt jódos oldattal lemossuk, majd a felületre vékony rétegben fehér színű keményítőt teszünk. Amennyiben a keményítő barnás elszineződést mutat, úgy az izzadásra utal.

Figyelje meg a kezelt terület izzadáspróbájának alakulását!

A botulinumtoxinos kezelés eredménye

  • +36 1 200 1181
  • +36 30 472 2340

Kérjen időpontot!