Fontos a kézmosás, de mire figyeljünk?

Fontos a kézmosás, de mire figyeljünk?

Nagy valószínűséggel az elmúlt hetek eseményei miatt mindennapi bőrápolási rutinja megváltozott és legfontosabb részévé a 20 másodpercig tartó kézmosás vált. 

Ahogy a Járványügyi Hatóság is kiemelte ennek fontosságát a koronavírus  – vagy az általa okozott COVID-19 betegség – terjedésének megfékezésében, a rendszeres kézmosás talán sosem volt fontosabb, mint most. 

 

Az állandó kézmosás és kézfertőtlenítő-cseppek – fontos, hogy mindig 60%-nál magasabb alkohol tartalmú szereket használjon! – rengetege mellett viszont bőre nagy eséllyel elkezdett kiszáradni és berepedezni.  Azoknak pedig, akik egyébként is ekcémával, pikkelysömörrel, vagy más bőrbetegséggel küzdenek, a jelenlegi helyzet csak ront a problémájukon. 

Olyan kézápolási tanácsokat szeretnénk Önökkel megosztani amivel csökkenthetik a bőrirritációt a járvány során. 

Kézmosáskor figyeljen a víz hőmérsékletére

A forró víz a bőrön található természetes zsírrétegét feloldja, ezzel extém kiszáradást okoz. A száraz bőrön a védőréteg gyengül, így az irritáció és viszketés egyre erősebbé válik. 

Forró víz helyett mindig langyos, kézmeleg vízzel mosson kezet, így enyhítheti a kiszáradás mértékét.

Figyeljen a szappanok összetevőire

Ha bőre érzékeny vagy gyulladásra hajlamos fontos, hogy kerülje az olyan irritáns és allergén anyagok rendszeres használatát, mint az illatanyagok, festékanyagok, szulfátok, fizikai bőrhámlasztó anyagok. Az illatanyagok a leggyakrabban előforduló bőrtüneteket okozó allergének közé tartoznak, és az ezeket tartalmazó szappanok, samponok, és arctisztítók kiütéseket, viszketést, gyulladást okozhatnak az érzékeny bőrű páciensekben. Ezen kívül a szulfátokat  – leggyakrabban a sodium lauryl sulfate, vagy SLS – tartalmazó szappanok szárító, irritáns hatásúak lehetnek, ezért fontos, hogy használatukat minimalizáljuk. 

Ezek helyett kézmosásra azokat a szappanokat ajánljuk, amik hidratáló anyagokat tartalmaznak. Ilyen a gycerin, ceramidok, a shea vaj, vagy a kókuszolaj. Az aloe vera, kamilla, és a teafaolaj használata pedig kiváló a rendszeres kézmosással járó berepedezett bőr viszketésének enyhítésére. 

Használjon sűrűbb textúrájú kézkrémeket

Ahogy szappanból most lágyabbat, úgy kézkrémből a minél több természetes összetevőt tartalmazót válassza, de ez is legyen illatanyag-mentes és hypoallergén! A glycerint, ceramidot, shea vajat, és kókuszolajat tartalmazó kézkrémeket ajánljuk legjobban. Amíg a lágyabb bőrápoló krémek nagyobb arányban tartalmaznak vizet, addig sűrű textúrájú kenőcsök maximális védelmet és hidratáltságot biztosítanak. 

Minden kézmosás után használjon bőrápolót

Érdemes a kézkrémet maguknál tartani, és kezüket minden kézmosás és fertőtlenítés után hidratálni, így kivédhetők a szappan és az alkoholos fertőtlenítők káros hatásai. Bőrünk a legtöbb nedvességet közvetlenül a kézmosás utáni néhány másodpercben képes megába szívni, a kézmosás hatékonyságát pedig a krémezés nem befolyásolja. 

Használjon párásító készüléket

A párásító készülék is kiváló lehetőség a bőr kiszáradásának megelőzésére. Otthonában a fűtés, a szabadban pedig a hideg levegő is hozzájárulhat bőre kiszáradásához. A folyamatosan változó hőmérséklet nem kíméli bőrét és hozzájárul bőre természetes zsírrétegének csökkenéséhez. A párásító készülékek növelik a levegő nedvességtartalmát így csökkentve a környezet szárító hatásait. 

Fordítson kiemelkedő figyelmet az ekcéma, a pikkelysömör, és az atópiás dermatitis kezelésére

A régóta fennálló bőrproblémákkal, mint például ekcémával, a pikkelysömörrel és az atópiás dermatitissel küzdők bőre fokozott odafigyelést igényel. Ezen bőrbetegségek tünetei belobbanhatnak  a bőr fokozott szárazsága miatt, ezért esetenként szükséges lehet helyi szteroidtartalmú, vagy más gyógyhatású készítmények alkalmazása. A berepedezett bőr, és a csökkent bőrfelszíni védőréteg emellett növeli a mikróbák által okozott bőrbetegségek kialakulásának kockázatát, így rendkívül fontos, hogy ha fertőzés gyanúja áll fenn, azt minél előbb diagnosztizálják, és kezeljék.

Share this post