Testkezelések

Ismert, hogy bőrünk átlagosan 1,5-2 m2 felületű, kb. 3 kg-os szervünk. Hám- és kötőszövetből áll, melyet döntően zsírszövet alkot.

 

A stria nem más, mint a megnyúlt a bőrszövet nyúlási csíkja. Minden olyan esetben kifejlődik, ha kötőszöveti gyengeség áll fenn, és emellett a bőr valamilyen okból nyúlási igénybevételnek van kitéve, pl. túl gyors alakváltozás, növekedés, hízás, terhesség, intenzív izomfejlődést kiváltó sport, esetleg hormonzavar.

A hirtelen alakváltozás hatására a bőr alatti kötőszövet csíkszerűen megszakad, kialakulnak a jellegzetesen közel párhuzamos lefutású, heghez hasonló mélyvörös elváltozások, mely felett a bőr legfelső rétege (hámréteg) kinyúlik, elvékonyodik, és több hónap elteltével egy fehér, sorvadt, puha tapintatú bőrelváltozássá alakul át.

Jellemző például a pubertáskori gyors növekedés időszakában, amikor is egyes fiatalok szinte „kinövik” saját bőrüket. Ilyenkor jelenik meg kamasz fiúk hátán a gerincre merőleges csíkozódás, vagy a gyorsan formásodó, nőiesedő lányok csípőjén, mellén kialakuló stria. Ezek a csíkok általában viszonylag vékonyak, felnőttkorra hamar kihalványodnak. Gyakran figyelhető meg testépítőknél illetve „jojó” diétát folytató embereknél.

Leggyakrabban a törzs alsó részén, a fartájékon, a combokon, a melleken, a felkar hajlító felszínén, terheseken a hason jelennek meg striák. A kezdetben vöröses színű („aktív stria”), később kifehéredik, gyöngyházfényűvé halványodik („inaktív stria”).

Olykor hormonális betegségek (Cushing szindróma) kísérő tünete is lehet, ennek kivizsgálása endokrinológiai feladat.

 

Mit tehetünk a stria kialakulásásnak megelőzése érdekében?

Megelőzésükben a legfontosabb a szoros testtömegkontroll. Feltétlenül tartózkodjunk a hirtelen hízástól, a túl erős izomfejlődéstől! Ha pedig életünk olyan időszakaszába jutunk, amikor elkerülhetetlen a test tömegének és körfogatának hirtelen növekedése, (várandósság), mindenképpen használjunk a striaképződést megelőző krémeket, olajokat (kökényvirág olaja, A- és E-vitamint, valamint bőrrugalmasság-fokozó hatóanyagokat tartalmazó krémek).

A striák kezelésénél a fő feladat a stria alatti kötőszövet felszaporítása.

Klinikánkon a lézerkezelést, a fotorejuvenációt, a mikrodermabráziót, a dermaroller kezelést és a kémiai hámlasztás módszerét kínáljuk a striák kezelésére.

 

 

Lézerkezelés Lézerkezelés

Ez az egyik legeredményesebb kezelési forma, minél frissebb striával fordulunk orvoshoz. A kezelés főleg a vörös striák elhalványítását célozza, csak hosszabb kezeléssorozat vezethet a csíkok vékonyodásához és a kötőszövet felszaporodásához. A fehér striák okozta egyenetlenség is javítható lézeres kezeléssel.

Fotorejuvenáció Fotorejuvenáció

Hatékony megoldás a nagyenergiájú villanófény (IPL) kezelés.

A már kifehéredett striák normál bőrszínné alakulását jelentősen elősegítik az UV-B fény hatásán alapuló kezelések.

Dermarollar kezelés Dermarollar kezelés

Tűs henger, melynek használata serkenti a bőr saját kollagén termelését.

Fontos, hogy a kúra egész ideje alatt növeljük a folyadékfogyasztásunkat!

Mikrodermabrázió Mikrodermabrázió

Ez az orvosi bőrcsiszoló kezelés – a megfelelő kozmetikai hatóanyagokkal kombinálva – a már kialakult striáknál is jelentős javulást eredményezhet.

Kémiai hámlasztás Kémiai hámlasztás

Alacsony koncentrációjú triklór-ecetsavas hámlasztás. (otthoni helyi A-vitamin-sav krém (Retin-A) napi használatával kiegészítve)

Krémek Krémek

Leggyakoribb hatóanyaguk az A-vitaminsav, glikolsav, cink, hialuronsav, C-vitamin és különféle növényi kivonatok. Gyakran alkalmazzák a kezelés kiegészítéseként a hatóanyagok ultrahanggal történő bevitelét is.

Infraszauna használata szintén jelentősen fokozza az eredményt.

A stria kezelés előtt - után

  • +36 1 200 1181
  • +36 30 472 2340

Kérjen időpontot!

Tekintse meg árainkat!