Proktológia

A proktológia  a sebészet azon része, amely a végbélbetegségek vizsgálatával, kezelésével foglalkozik.

Mikor érdemes proktológushoz fordulnunk?

A következő panaszok esetén mindenképpen: gát-táji, valamint végbélnyílás körüli fájdalom, viszketés, váladékozó nyílás képződése, bőrfüggelék kialakulása, annak növekedése esetén. Véres vagy nyálkás széklet, a székürítéstől független vérzés, fájdalmas székürítés, székletszokás megváltozása (hasmenés, szorulás váltakozása, gyakori székletürítés), ezzel egyidőben bizonytalan hasi fájdalom, puffadás, fogyás.

Fontos tudni azt, hogy nem csak az a baj, ami látható, a rejtett zugokban is meghúzódhat apró kellemetlenség, ami később súlyos betegséggé fajulhat. 

Az Alfa-Med Lézerklinikán megoldást talál proktológiai jellegű problémáira is.

Az aranyérbetegség

A végbélnyílás környezetében - normál állapotban - laza kötőszövetbe ágyazott mikroszkopikus méretű és vastagabb vénák helyezkednek el. E kis párnácskák a záró funkcióban is részt vesznek. Ha valamilyen oknál fogva a végbél körüli vénákban a nyomás emelkedik, az erek mérete változik, növekszik. Különböző kiterjedésű vénatágulatok keletkeznek. Ezek körül a laza kötőszövetben gyulladásos reakció alakulhat ki. Ettől a felszínt borító nyálkahártya sem mentes, és már enyhe mechanikus hatásra is vérzés indulhat meg - például székürítés után.

Külső és belső aranyeresség

A külső aranyér jól látható, és tapintható. Leggyakrabban hirtelen végzett nehéz fizikai munka, vagy komoly szorulás előzi meg. Tekintettel arra, hogy a terület érzőideg végződésben gazdagon ellátott- erős fájdalmat okoz, és vérezhet. Az elváltozás konzervatív módon, azaz gyógyszerrel jól kezelhető, kivételes előrehaladott esetekben van szükség műtéti beavatkozásra.

A belső aranyér nem látható, mert a végbélcsatorna felső területén alakul ki. Itt érzőideg – végződések nincsenek, így fájdalom nem jelentkezik. Kezdetben friss piros vér ürülése utal a kialakulására. Aztán később – amint a betegség elhanyagolttá válik- mérete növekszik, és a beteg székürítés után kis csomó előcsúszását érzi, amely spontán visszahúzódik. Előrehaladott esetben viszont nem kerül eredeti helyére, hanem kizáródik. Ekkor már súlyos gyulladás kíséri, és nem kerülhető el a kórházi kezelés.

Nagyon fontos tudni azt, hogy a folyamat első időszakában akár a külső, akár a belső aranyér gyógyszeresen kezelhető, gyógyítható. Már a századforduló körül kiadott gyógyszerkönyvek is adtak tanácsot, később jól bevált hatóanyag kombinációk felhasználásával végbélkúpot készítettek, majd egyre több, korszerűbb gyulladáscsökkentők, nyálkahártyát edző szerek kerültek a patikaszerek palettájára.

Ma már a korábbi magisztrális kúpok mellett a könnyebben hozzáférhető és alkalmazható gyári készítmények hódítanak teret. A hatóanyagok is változnak, más, és bonyolult hatásmechanizmussal bíró, az immunrendszeren keresztül ható, annak erősítését is szolgáló kúpok és kenőcsök készültek, és kerültek hazánkban is forgalomba. Nyilvánvalóan az alkalmazott gyógyszeres kúra mellett a javasolt életmódra vonatkozó, és diétás utasítások is betartandóak. A hatást az eredmények jelzik.

  • +36 1 200 1181
  • +36 30 472 2340

Az aranyér kezelése

Az aranyér könnyen és gyorsan kezelhető.

Az aranyér könnyen és jól kezelhető.

Amennyiben a gyógyszeres kúra nem vezet a teljes gyógyuláshoz, akkor is van még lehetőségünk az aranyér műtét elkerülésére. Itt említhető meg a gumigyűrű ligatura, amely fájdalommentes, és ambulanter (járóbeteg ellátásban) elvégezhető. Ritkábban alkalmazott, de igazoltan bevált módszer az ugyancsak ambuláns kezelésként végezhető sclerotherapia. Kisebb aranyerek esetén az infracoagulatio, illetve lézerkezelés jöhet szóba.

A szégyenérzetet, vagy rosszul értelmezett prüdériát a nőgyógyászati és urológiai betegségek szempontjából mára nagyobb részben sikerült kiküszöbölni, ám a proktológia területe, az aranyeresség, a végbéldaganatok és egyéb betegségek ebben a tekintetben sajnos hátrányban maradtak. A betegek részéről a pozitív, nyitott hozzáállás e problémához mindenképpen nagy jelentőséggel bír.

A komoly betegségek elkerülését szolgálja a tervezett colorectalis szűrés beindítása, valamint a bárki számára elérhető proktológiai szakrendelők hálózata, amelyek minden szempontból biztosítják a feltételeket a baj kiderítéséhez, és kezeléséhez. Ne felejtsük azt, hogy egyszerűbb két hétig végbélkúpot alkalmazni, mint azon gondolkodni, hogy mikor legyen a műtét.

Klinikánkon  lehetőség van  az aranyér gumigyűrűs és lézeres kezelésére. 

A vizsgálatokat Dr. Berki István proktológus szakorvosunk végzi.

Kérjen időpontot!