Bőrsebészet- Lézersebészet

Körömgomba lézeres kezelése

A körömgomba egyre gyakoribb elváltozás. Szervezetünk nem képes megfelelő ütemben alkalmazkodni a civilizáció rohamos fejlődéséhez. Ezt mutatja a sokféle civilizációs ártalomra visszavezethető betegség mellett a bőrgombás megbetegedések és a körömgombás elváltozások számának rohamos emelkedése is. A körömgomba kezelése pedig összetett folyamat.

Hogyan alakul ki a körömgomba?

Körömgomba lézeres kezelése kezelése

A körömgomba kialakulásában az egyéni hajlam is meghatározó, ugyanakkor minden olyan külső és belső tényező segíti, ami a bőr és nyálkahártyák természetes védekezőképességét eredményező baktériumflóra egyensúlyát felborítja, és ami a gomba szaporodásának, életképességének kedvez. Ilyen pl. a meleg, nedves környezet, uszodák és a fürdők vize, a szaunák és a különböző közösségi mosdók. A hámsérülések, traumák, fokozott verejtékezés, magas hőmérséklet. A rossz öltözködési szokások (szoros, műszálas, nem szellőző ruházat, lábbeli), bizonyos gyógyszerek szedése (pl. antibiotikumok, szteroidok, citosztatikumok), vitamin-, és vashiány, számos belgyógyászati betegség ( pl. cukorbetegség, különböző hormonális zavarok, perifériás keringési betegségek, az elhízás), az immunhiányos állapotok, és a stressz.

A bőrszárazság, a túlzott tisztálkodás az egészséges bőrfelület természetes védekezőképességét csökkentik, így úgynevezett behatolási kaput teremthetnek a gombák számára.

A fertőzés létrejöttét segíti a fertőző ágenssel, magával a gombával való gyakori érintkezés is. A gombaspórák az emberi környezetben hónapokig is fertőzőképesek maradnak pl. cipőben, fürdőhelyiségekben, szőnyegekben. Közös helyiségek, vagy ruhaneműk használata ily módon megnöveli a fertőzés létrejöttének esélyét (pl. egy családon belüli terjedés, szállodák, uszodák).

Érdekli a téma?

Kattintson!

A körömgomba lézeres kezelése

A gombás körömfertőzés a felnőttkori körömbetegségek leggyakoribb formája, a kor előrehaladtával előfordulása nő. Okozói környezetünkben megtalálhatók: öltözőkben, uszodákban, kertekben, illetve nem fertőtlenített manikűr- és pedikűr eszközökön, melyeket fertőzött emberek használnak.

A köröm gombás fertőzése leggyakrabban sérülés következtében alakul ki, ha megszúrjuk a lábujjunkat, túl rövidre vágjuk a körmünket. A gombák a köröm alá jutnak, melynek következtében a körömlemez megvastagszik, töredezetté, elszínezetté válik.

Körömgombásodásra hajlamosít a láb bőrének gombás fertőzése, cukorbetegség, a végtag keringési zavara, körömlakk, műköröm viselése.

 • A köröm elszíneződik (fehéres, sárgás, barnás, zöldes, esetleg fekete).
 • A körömvég deformálódik, töredezetté, porózussá válik köröm megvastagszik.
 • A körömlemez elválik a körömágytól.
 • Töröljük mindig szárazra a lábat, különös tekintettel a lábujjközökre
 • Ne használjunk másokkal közös törölközőt
 • Végezzünk rendszeres önvizsgálatot
 • Uszodában, strandon, szaunában, edzőteremben, nyilvános zuhanyzóban viseljünk műanyag papucsot
 • Ne viseljünk egész nap szoros, zárt lábbelit
 • Kisebb sérülések a lábon és a körmökön.
 • Zárt cipő, bakancs, csizma rendszeres viselése.
 • Műszálas zokni, műbőr cipő viselése.
 • Egyes sportok (úszás, judo, birkózás, bowling, maratoni futás).
 • Erős dohányzás.
 • A lábujjak rossz elhelyezkedése a cipőben.
 • Gombaspórák jelenléte a lábujjak között.
 • Cukorbetegség, elhízás, rossz végtagi vérellátás, ízületi és csontbetegségek.
 1. Dermatofita gombák- Fonalas gombák
  Előfordulás: Bőrön és körmökön. Leggyakoribb a láb körmein (90%)
 2. Sarjadzó gombák
  Előfordulás: Kézen gyakoribb, mint lábon
 3. Penészgombák
  Előfordulás: Kézen és a lábon ritkán (kevesebb, mint 10%)

 A KÖRÖMGOMBA FERTŐZŐ BETEGSÉG!!!

A fertőzés kezelés nélkül átterjedhet a többi körömre és más testtájakra is.  A fertőzött területek behatolási kapui lehetnek más, súlyosabb fertőzéseknek is

Fontos kiemelni, hogy a körömgombásodás kezelés nélkül nem múlik el!

A körömgomba kezelése

A gombás köröm kezelésében első lépés a diagnózis felállítása.

Nem minden körömgomba, ami annak látszik! A köröm elszíneződését és formai elváltozását okozhatja még egyéb, a körmöt is érintő bőrbetegség, (pl. pikkelysömör, lichen) köröm alatti szemölcs, ismétlődő trauma, vérkeringési zavar, köröm melletti ekcéma.

A célzott kezeléshez tenyésztés szükséges körömből, vagy a köröm alól vett mintából. A tenyésztés pontosan meghatározza a gombafajt, és annak gyógyszerérzékenységét.

Fontos! Nem minden gomba érzékeny minden gyógyszerre.

Tudjon meg többet a körömgomba kezeléséről!

Konzervatív, gyógyszeres terápia

Alkalmazhatók helyi ecsetelők, szájon át szedhető gyógyszerek

A kezelés a köröm előkészítésével kezdődik, a beteg részekből a lehető legtöbbet el kell távolítani, hogy a helyileg alkalmazott készítmények mélyen bejussanak a körömágyig, és a spóraszórást csökkentsük.

A kezelés hosszan tartó folyamat, szigorú szabályokkal.

Lézeres kezelés

Legújabb eljárás a műtéttel nem járó, fájdalmatlan, lézer kezelés A lézeres kezelés hatására egészséges körömnövekedés indul meg.

Fontos, hogy a kezelést követően fertőtlenítsük zoknijainkat, cipőinket az esetleges visszafertőződés elkerülése érdekében.

 • +36 1 200 11 81
 • +36 30 472 2340

Kérjen időpontot!

Áraink

Szakorvosi vizsgálat,
 gomba leoltása:   25 000 Ft;
Lézeres kezelés:
1-5 db esetén 15 000 Ft / alkalom,
5-nél több esetén 20 000 Ft / alkalom

Olvassa blogunkat

Válogasson kezeléseink között