Jóindulatú bőrnövedékek eltávolítása

Vírusos szemölcs

A vírusos szemölcs a humán papilloma virus okozta gyakori hámfertőzés, mely klasszikus formában a kézen, tenyéren, ujjakon, lábon (talpakon), ritkán a hajas fejbőrön alakul ki, szurkált felszínű, tömött tapintatú, elszórtan megjelenő csomók formájában. Általában, ha egy páciensen megjelent már egy szemölcs, a későbbiekben több is követi azt, így előfordul, hogy csoportok alakulnak ki, és karfiolszerű fájdalmas növedéket alkotnak. A kéz ujjain megjelenő szemölcsök általában fájdalmatlanok, míg a talpon megjelenők szinte mindig fájdalmasak, mivel ezek az állandó terhelés miatt csak befelé tudnak nőni, és ott több idegvégződést is nyomnak.

Az úgynevezett futószemölcs szintén vírusos eredetű, de laposabb és általában egyszerre több jelenik meg a bőrön  elszórtan, vagy csoportosan, általában főleg az arcon és a kézfejeken.

Ugyancsak a vírusos szemölcsök közé tartozik a nemi szerveken, vagy azok környékén megjelenő szemölcs illetve karfiolszerű tünet, valamint a húgycső és a végbélnyílás körül megjelenő erősen fertőző elváltozások is. A hüvelyben megjelenő szemölcsök akár szülési akadályt is okozhatnak.

Nők esetében a nemi szerven kialakuló HPV fertőzést követően fokozott jelentősége van a rendszeres rákszűrő vizsgálatnak!

Az arcon gyakran alakulnak ki apró, vékony, kocsányos, bőrszínű vagy halványbarna, végükön ecsetszerű növedékkel rendelkező ún. lógó szemölcsök is, melyek gyakran kiterjedtté válnak a borotválkozás következtében.

A körömágyban ritkán keletkeznek szemölcsök, ha mégis, akkor fájdalmasak, a köröm deformitását, foltszerű elszíneződését okozzák. Sokkal általánosabb a köröm szélénél látható kinövés, mely nehezen kezelhető a köröm roncsolása nélkül.

Leggyakrabban gyerekeknél, vagy olyan pácienseknél alakulnak ki, akiknek védekezőképessége valamilyen oknál fogva (immunszupresszáns gyógyszerek szedése vagy HIV-fertőzés miatt) csökkent.

Gyerekközösségekben közvetlen érintéssel, közös játékok használatával terjednek, de a talpi szemölcsök terjedésének kedvez a közös uszodák, zuhanyzók, edzőeszközök, közös törölközők és papucsok használata.

A vírusos szemölcs eltávolítása

A vírusos szemölcsöt kezelni azért szükséges, mert fertőző hajlamuk igen nagy. Kezelésükre számos lehetőség adott: mindig az életkor, elhelyezkedés, szemölcsök száma, életvitel, esetleg társbetegségek alapján döntünk.

Választhatunk szemölcsecsetelés, fagyasztás, fokozatos eltávolítás, kikaparás, égetés közt, esetenként belsőleg adott immunterápiával kiegészítve (felnőtteken való csoportos megjelenés esetén lehet szükséges).

Egészségközpontunkban a legkorszerűbbnek számító lézeres eltávolításra is lehetőség van. 

Uszodaszemölcs – Molluscum contagiosum

Gyerekközösségekben, uszodákban járványszerűen terjedő vírusos betegség, mely gombostűfejnyi-lencsényi, néha gyulladt alappal rendelkező, köldökszerűen behúzódott közepű, sárgás-fehér, fénylő, lapos növedék formájában jelentkezik. Pox vírus okozza.

Immungyengeség, vagy apró sérülésekkel járó állapot, bőrszárazság kedvez a fertőzés kialakulásának, ezért megjelenése atópiás dermatitisnél, ekcémásoknál, allergiásoknál gyakoribb.

Bárhol előfordulhat, de leggyakrabban hajlatokban, nemi szervek körül látjuk. Általában panaszt nem okoz, esetleg csak viszket, azonban a gyullad szemölcsök mérsékelten fájhatnak is. A vakarás, nyomkodás elősegíti a terjedésüket, így néha több száz is lehet.

A szemölcsöket el kell távolíttatni! A páciens életkorának, és általános állapotának, valamint a szemölcsök elhelyezkedésének figyelembevételével a fagyasztás, a csipeszes, vagy kanalas eltávolítás; a helyi alfa-interferon és/vagy szárító kezelés jöhet szóba  – szükség esetén belső immunstimuláló terápiával kiegészítve. Tapasztalatunk szerint a teljes gyógyulás többszöri kezeléssel érhető el. A kisebb szemölcsök egy része spontán is visszafejlődhet.

  • +36 1 200 1181
  • +36 30 472 2340

Kérjen időpontot!

Tekintse meg árainkat!