Bőrgyógyászat

Gombás köröm- és bőrbetegségek

Szervezetünk nem képes megfelelő ütemben alkalmazkodni a civilizáció rohamos fejlődéséhez. Ezt mutatja a sokféle civilizációs ártalomra visszavezethető betegség mellett a gombás köröm- és bőrbetegségek számának rohamos emelkedése is.

A gombás köröm- és bőrbetegsége kialakulásában az egyéni hajlam is meghatározó, ugyanakkor minden olyan külső és belső tényező segíti, ami a bőr és nyálkahártyák természetes védekezőképességét eredményező baktérium flóra egyensúlyát felborítja és, ami a gomba szaporodásának, életképességének kedvez. Ilyen pl. a meleg, nedves környezet, uszodák és a fürdők vize, a szaunák és a különböző közösségi mosdók. A hámsérülések, traumák, fokozott verejtékezés, magas hőmérséklet. A rossz öltözködési szokások (szoros, műszálas, nem szellőző ruházat, lábbeli), bizonyos gyógyszerek szedése (pl. antibiotikumok, szteroidok, citosztatikumok), vitamin-, és vashiány, számos belgyógyászati betegség ( pl. cukorbetegség, különböző hormonális zavarok, perifériás keringési betegségek, az elhízás), az immunhiányos állapotok, és a stressz.

A bőrszárazság, a túlzott tisztálkodás az egészséges bőrfelület természetes védekezőképességét csökkentik, így úgynevezett behatolási kaput teremthetnek a gombák számára.

A gombás köröm- és bőrfertőzés létrejöttét segíti a fertőző ágenssel, magával a gombával való gyakori érintkezés is. A gombaspórák az emberi környezetben hónapokon keresztül fertőzőképesek maradnak pl. cipőben, fürdőhelyiségekben, szőnyegekben. Közös helyiségek, vagy ruhaneműk használata ily módon megnöveli a fertőzés létrejöttének esélyét (pl. egy családon belüli terjedés, szállodák, uszodák).

Bőrgomba
Napgomba
Cloasma

Korpásodás

A fejen előforduló gombás fertőzések közül a korpásodás a leggyakoribb.

Az arc, illetve a test bőrének gombás fertőzésére jellemző, hogy az érintett területen a bőr finoman hámló, gyulladt, viszket, környezetétől élesen elhatárolódik, a széli részeken pedig apró hólyagok is megjelenhetnek.

Főleg az arcon és a felső testfélen észlelhetők összefolyó, barnás, hámló bőrelváltozások, amelyekre jellemző, hogy napozáskor az érintett területen nem képződik pigment, és kozmetikailag igen zavaró fehér foltok láthatók. A kórokozó gomba a hajas fejbőrön is megtelepedhet, így az aláhulló apró korpapikkelyekkel állandóan újrafertőzheti a bőrt.

A lábon a gombás fertőzés egyaránt érintheti a lábujjak közét és a körmöket. A lábujjközök fertőzése esetén a bőr felázott, fehér színű, széle berepedt, erősen viszket. Később a berepedés helyén kisebb sebek keletkezhetnek. A körömgombásodás esetén a köröm eleinte sárgásan elszíneződik, majd megvastagszik, később alóla morzsalékos szövet távolítható el.

  • + 36 30 472 2340
  • + 36 1 200 11 81

Gombás köröm

A gombás körömfertőzés a felnőttkori körömbetegségek leggyakoribb formája, a kor előrehaladtával előfordulása nő. Okozói környezetünkben megtalálhatók: öltözőkben, uszodákban, kertekben, illetve nem fertőtlenített manikűr és pedikűr eszközökön, melyeket fertőzött emberek használnak.

A köröm gombás fertőzése leggyakrabban sérülés következtében alakul ki, ha megszúrjuk a lábujjunkat, túl rövidre vágjuk a körmünket. A gombák a köröm alá jutnak, melynek következtében a körömlemez megvastagszik, töredezetté, elszínezetté válik.

Körömgombásodásra hajlamosít a láb bőrének gombás fertőzése, cukorbetegség, a végtag keringési zavara, körömlakk, műköröm viselése.

Ha érdekli a probléma, kattintsona a köröm betegségei oldalunkra!

Látogasson el Körömgyógyászati oldalunkra!

Fontos kiemelni, hogy a körömgombásodás kezelés nélkül nem múlik el.

Kérjen időpontot!

A betegség kezelése

Sajnos az előítéleteknek köszönhetően, az érintettek gyakran már csak a kiterjedt fertőzéssel keresik fel a bőrgyógyászati szakrendeléseket, vagy fordulnak háziorvosukhoz. Pedig az elhanyagolt gombás köröm – és bőrbetegségek olyan súlyos betegséget okozhat mint az orbánc, a nyirok- és visszérgyulladás, cukorbetegeknél – keringési rendellenességek esetén – pedig még súlyosabb következményekkel járhat.

Az egyes betegségek többnyire jól kezelhetőek helyi hatású gombaellenes kenőcsökkel, súlyos fertőzés esetén azonban szájon át szedhető, gombaellenes gyógyszer válhat szükségessé.


A gombás köröm – és bőrbetegségek 
megelőzését segíti a hajlamosító tényezők ismerete, és ezek elkerülése.

Tudjon meg többet a körömgomba kezeléséről!

Körömgyógyászat
Klinikánkon a körömből vett minta tenyésztése és érzékenységvizsgálata után
célzott gyógyszeres kezeléssel, vagy egyedülálló módon,
egy speciális, körömsérülést nem okozó, nagy energiájú lézerrel
gyógyítjuk a körmök gombás fertőzését!
Kattintson!

Egyéb kezeléseink