Bőrgyógyászat

Az allergiás bőrbetegségek igen változatosak, és különféle eredetűek lehetnek.

A bőr allergiás tünetei tulajdonképpen az immunitással is rendelkező hámsejtek, immunsejtek és ún. “memóriasejtek” túlzott válaszreakciói következtében jönnek létre. Olykor egy egyénen váratlanul, hosszabb vagy rövidebb lappangási idő elteltével jelentkezik a kellemetlen elváltozás.

<style>

Az allergének közül sok a természetben is előforduló anyag,  azonban egyre nő a civilizáció hatásaként ránk zúduló, allergiát kiváltó mesterséges anyagok száma is. Az iparosodás és környezetünk megváltozása valamennyi atópiás betegség gyakoriságát fokozta az utóbbi évtizedekben. A legtöbb információt a pollenallergiáról hallhatuk, pedig igen gyakori a bőr allergiás betegsége is, mint például a csalánkiütés és az ekcéma.

Mindannyiunk immunrendszere találkozik idegen anyagokkal, melyek sok esetben nem okoznak semmilyen tünetet. Az allergiás betegek immunrendszere azonban annyira érzékenyen reagál ezen anyagokra, hogy a létrejövő gyulladás a szervezetet károsítja, és ekcéma, csalánkiütés jön létre. Ezek kezelését mindenképpen bízzuk bőrgyógyászra!

Csalánkiütés - Urticaria

A bőr alatti szövetek hirtelen megduzzadása.

Létrejöhet kisebb-nagyobb piros foltok (ez a tulajdonképpeni csalán), vagy mély ödéma formájában. Az egész szervezetet érintheti a reakció.

A leggyakoribb bőrbetegségek egyike, az emberek legalább 1/3-ának van életében legalább egyszer csalánkiütése. Legtöbbjüknek soha nem ismétlődik meg. Néhány betegnél visszatérő lehet, ritka esetben hónapokig, évekig eltarthat – ez a krónikus urtikária.
Nem minden csalánkiütés allergiás eredetű, pl. egy részét külső tényezők (mechanikai, hő stb.) provokálják, ezek a fizikai urtikáriák.

Ételallergia, gyógyszer, fertőzés, gyomorbetegség (savtúltermelés, fekély).

Az egész testen elszórt kis rózsaszín foltok, vagy nagyobb, karéjos, gyűrűalakban kiemelkedő fehéres-rózsaszín foltok jelennek meg a bőrön.

Súlyosabb esetben a szemhéj, ajak, nyelv, kézfej is megduzzadhat.

Ez esetben célszerű azonnal orvoshoz fordulni!

Ekcema

  • + 36 30 472 23 40
  • + 36 1 200 11 81

A hám allergiás alapon létrejövő gyulladását az okozza, hogy az allergiát okozó anyag (allergén) kívülről vagy belülről a bőrbe kerül. Lehet akut, vagyis gyors lefolyású, spontán gyógyulásra hajlamos, vagy krónikus, amikor a spontán gyógyulás esélye kicsi.

A leggyakoribb bőrbetegségek egyike.

A három leggyakoribb kiváltó ok: illatanyag, króm, kobalt.
Gyakori a nikkel, gumi, formalin, fekete festék allergia is.

Kontakt: az allergén bőrrel való érintkezése (pl. óraszíj) helyén pici hólyagok, vörösség, nedvedzés, majd hámlás.

Mikrobás: oka külső mikrobás provokáció, vagy belső gyulladásos góc (fogászati, gégészeti, nőgyógyászati, epe- stb.). Egy vagy néhány elszórt, kerek, gyulladt plakk hólyagcsákkal.

Diszhidrózis: az ujjak szélén, tenyereken és talpakon hólyagcsák. Visszatérő nyári betegség, a verejtékezésnek is szerepe van benne.

Szeborroeás: az arcon, szemöldökön, fejbőrön vörösség, hámlás. A túl zsíros bőrön túlszaporodó sarjadzó gomba (Malassezia furfur) provokálja.

A viszketés általában jelentős, de hiányozhat is (pl. szeborrea).

Legjobb kezelés a beazonosított anyag elkerülése!

Belsőleg allergiaellenes gyógyszerekkel és szteroiddal, külsőleg szteroid és zsírozó, ill. fertőtlenítő kenőccsel, krónikus esetben szaruoldó, kátrány, fénykezeléssel. Utóbbival főleg az atópiás betegeket gyógyítjuk: UVA1, UVA-UVB, szinkron balneofototerápia, PUVA, PUVA-fürdő.

Ennek megfelelően az allergia kimutatására is sokféle módszer létezik. Legismertebb talán a beteg hátára felhelyezett ragtapaszcsíkokból álló “rutin epikután teszt”.

Ma kb.30 különböző anyaggal végzik el ezt a tesztet, melynek eredményét 48-72 óra után lehet leolvasni. A leggyakoribb allergén manapság a króm de egyre sűrűbben találunk pozitív reakciót a mesterséges illatanyagok, festékek, tartósítószerek stb. esetében is. Nem ritka a túlérzékenység a kamilla hatóanyagára, az azulenolra és a gyapjúzsírra sem.

A kezelés szempontjából legfontosabb a kiváltó ok megkeresése!

Kérjen időpontot!