Bőrsebészet – Lézersebészet

A köröm betegségei

Tünetek, amik mögött akár komolyabb elváltozások is állhatnak. Traumás köröm – fertőzések – egyéb elváltozások
Körömgyógyászat - Alfa-Med Lézerklinika
A köröm egységét a körömlemez, a növekedésért felelős mátrix sejtek és a környező szövetek adják. Az kéz- és lábujjak végén elhelyezkedő, két rétegből felépülő szaruképződménynek elsősorban mechanikai védőszerepe van, valamint a tapintás tökéletességét és fájdalmatlanságát biztosítják.

Az egészséges körömnek a körömágyra letapadó része rózsaszín, a túlnövő része és a holdja- ahol a körömlemez elszarusodása még folyik- fehér színű. Normál körülmények között pigmentet nem tartalmaznak. A felszínükön finom, hosszanti barázdák láthatóak.

A kéz- és/vagy lábkörmökön kialakuló eltérések lehetnek alakiak, és/vagy színbeliek, érinthetnek egy, vagy több körmöt, lehetnek szimmetrikusak vagy szabálytalanok.

Traumás köröm - Köröm bevérzése -Hemorrhage

Sötétbarnás-kékes elszíneződés az éppnek látszó körömlemez alatt, mely súlyos esetben elemelheti a körömlemezt az körömágytól. Okozhatja bevérzéssel járó sérülés, vagy rosszindulatú elváltozás is.

Traumák hatására a köröm barnás-vörös, majd kékes-fekete lesz a bevérzés hatására, és az elszíneződés folyamatos lenövése figyelhető meg. Ha az elszíneződés lenövése nem észlelhető, akkor anyajegyre kell gondolnunk, illetve felmerülhet a köröm alatt elhelyezkedő pigmentált bőrdaganat lehetősége is.

Algás köröm - Algea

Az alga a köröm felületén telepszik meg tartósan nyirkos környezet hatására. Előfordulása: a műköröm és a természetes körömlemez eltávolodik egymástól, fellevegősödik, és nyirkosság jut a közéjük. Amennyiben ez a terület nem tud szellőzni – nem szárad ki – bealgásodhat, először sárgás, majd később zöldes elszíneződést okozva ezzel a körömlemez felületén.

Szürke köröm - Pseudomonas Bacterial

A természetes körömlemez elválik a körömágytól, így baktériumok és penészgombák telepedhetnek meg alatta, melyek szürkés (sötétzöldes-szürkés) színű pigmentjei okozzák az elszíneződést.

Fehér pontok a körmön - Leukonychia

A körmön fehér foltok, csíkok jelennek meg, melyet okozhat trauma  (helytelen manikűr, esetleg kisebb ütés, mely megbontja a köröm rétegeit ),vitamin-, és ásványianyag-hiány (cink, kalcium, B6-vitamin), vagy súlyosabb betegségek kísérő tünete.

Fertőző körömgomba - Onychomycosis

A körömágy ellágyulása, köröm töredezése, megvastagodása és elszíneződése.

Köröm leválása a körömágyról - Onycsolysis

A köröm szabad széle felől kiinduló elválás. Okozhatja valamilyen trauma vagy akár bőrgomba, bőrbetegség (pikkelysömör), pajzsmirigy működésének rendellenességei, egyéb körülmények.

Töredező köröm - Onychorrhexis

A  természetes körömlemez a szabad szélnél betöredezik, letörik, bereped. Oka lehet vashiány-vérszegénység, valamint A-vitamin hiány, keringési zavarok, lúgos-vizes környezet.

Körömsánc gyulladása - Paronychia

A kutikula sérüléséből adódó – esetenként gennyes – gyulladás, vöröses, duzzadt körömsánc.

Köröm nagyfokú felvastagodása -Onychauxis

Ritka veleszületett betegség, vagy belgyógyászati probléma.

Második köröm - Pterygium

A  kutikula túlműködése miatt létrejött elváltozás, melyet ritkán okozhat helytelen körömápolás, gyakrabban inkább veleszületett rendellenesség.

Közönséges szemölcs a körömlemez alatt -Verruca Vulgaris

Fájdalmas körömlemez alatti elváltozás – sárgás színű – mely a körömlemezt is elemelheti.

Repedezett, rágott körmök - Hangnails

Stressz, vagy szorongás hatására sokan rágják a körmüket, amely a körömlemez változatos tünetei mellett a környéki bőr eltéréseit, gyakran gyulladásos folyamatait eredményezik. A körömlemez szálkaszerű felrepedezéseit a körömrágás okozza, mely könnyen elfertőződhet.

Repedezett, rágott körmök - Hangnails

Stressz, vagy szorongás hatására sokan rágják a körmüket, amely a körömlemez változatos tünetei mellett a környéki bőr eltéréseit, gyakran gyulladásos folyamatait eredményezik. A körömlemez szálkaszerű felrepedezéseit a körömrágás okozza, mely könnyen elfertőződhet.

A krónikus körömrágás – Onychophagy

A deformált körömlemez, mely könnyen fertőződhet gyulladáshoz vezető baktériumokkal melyek maradandó elváltozásokat okozhatnak.

Haránt körömbarázda - Beau’s Lines

Okozhatja súlyos körömsánc gyulladás, ekcéma vagy a stresszes körömrágás, rosszul végzett manikűr, a körömbőr túlzott kivágása.

Karomszerű köröm - Onychogryposis

Leggyakrabban keringési zavar okozza ezt a fajta körömmegvastagodást, mely akár szarvszerűen elcsavarodik, görbül és akár fel is válhat a körömágyról. 

Kanál alakú köröm -Choilonychia

Elvékonyodott, fehéres vagy opálos színű, széles, felfelé ívelő, kanálhoz hasonló formájú körömdeformitás. Okozója lehet: vérszegénység, ekcéma, daganat vagy krónikus gyulladás (leggyakrabban a gyűrűs-, és a mutatóujjon jelentkező elváltozás).

Dobverőujj és óraüveg köröm -Unguis Hippocraticus

A dobverőujj és az óraüvegköröm jó néhány szerzett és örökletes betegség jele lehet. A körömágy alatti lágy szövetek mennyisége megnő, a köröm ezáltal óraüveghez hasonlóan domborodik, mérete is eltér a normálistól, az utolsó ujjperc pedig a dobverő végéhez hasonlóan deformálódik.

A köröm leggyakoribb betegségeivel kapcsolatban kattintson KÖRÖMGYÓGYÁSZAT oldalunkra!

Tekintse meg árainkat!

Kérjen időpontot!

Olvassa blogunkat!

Válogasson egyéb kezeléseink között!

  • Összes
  • Akciós ajánlataink!
  • Hallott már róla?
  • Legkeresettebb kezeléseink!
  • Új eljárásaink!