Bőrdaganatok eltávolítása

A betegségről általában

A basalioma – vagy más néven bazálsejtes karcinóma – a bőr hámrétegének, legalsó szakaszából, a bazális rétegből kiinduló daganat. A basalioma viselkedése jóindulatúnak mondható, mivel nem ad áttétet, sem a nyirokcsomókba sem más szervekbe. Bármelyik testrészen kialakulhat, megjelenésére azonban főleg a fénynek kitett területeken, elsősorban az arcon kell számítani, de a vállakon, a törzs felső részén, a kezeken is megjelenhet.

A betegség kiváltó okai

A legújabb kutatások szerint a basalioma kialakulásában 3 jelentős rizikófaktornak van szerepe. 

Az első, a fiatal korban (30 éves kor előtt) bekövetkezett napsugárzás-terhelés.

A második, ha valakinek ekcémája van. 

A harmadik,  ha már volt ilyen betegsége.

 

<style>

A basalioma az életünk során minket ért magas dózisú ultraibolyasugárzás  hatására keletkezik, de  ehhez még különböző környezeti ártalmak, és az egyén genetikai hajlama is hozzájárul. 

Ezért  fordul elő többször 50 éves kor felett, és a fehér bőrű (I-III. bőrtípusba sorolható) embereknél.

A betegség tünetei

A basalioma legtípusosabb formája egy jellegtelen, halványvöröses, néha áttetsző, gyöngyházfényű, kissé tömöttebb tapintatú csomó, melynek közepén hosszabb fennállás után egy nem gyógyuló seb jelenik meg. A diagnózis felállítását gyakran megkönnyíti a hosszan lefutó, tágult, kanyarulatos kapilláriserek jelenléte az elváltozás felszínén.

Más esetben csak egy halványvöröses, finoman hámló, hosszabb ideje nem gyógyuló sebecske látható.

Léteznek pigmentált típusai is, amelyeknek elkülönítése a melanomától igen nehéz.

A gyanús léziókról klinikánkon videó-dermatoszkópos felvétel készül, mely eljárás lehetőséget biztosít a változások nyomonkövetésére.

Basalioma kezelési lehetőségei

Számos kezelés létezik a basalioma ellen. A kezelés kiválasztása függ a basalioma típusától, elhelyezkedésétől és a bőrdaganat súlyosságától.

  • Lézeres leégetés. Elsősorban kisebb basaliomák esetén alkalmazható. A bőr felszínével párhuzamosan eltávolítjuk a felső részt, majd lézeres vaporisacióval (égetéssel ) a daganat alapján lévő sejteket elégetjük. Ennek következtében egy seb keletkezik, mely gyógyulása 2-3hét.

  • Sebészi kimetszés. Sebészi úton a daganatot biztonsági szegéllyel eltávolítjuk. A daganat bizonyos típusánál csak a sebészi kimetszés jön szóba. Klinikánkon a bőr mélyebb rétegeiben a jobb gyógyulás érdekében CO2 lézert is alkalmazunk.

  • Kémiai sebészet. Triklórecetsavval és fagyasztás folyékony nitrogén el. A beavatkozás felületes daganatok esetén lehetséges.

  • Mohs sebészeti technika. A basalioma kimetszése után azonnal mikroszkóp alatt szövettani vizsgálat történik. A kimetszés szélei daganatot tartalmaznak, akkor nagyobbat kell vágni. Ha nincs daganatos sejt akkor a műtéti területet összevarják.

  • Helyi kezelés. A felületesen növekvő basalioma esetén imiquimod (Aldara) és fluorouracil (Efudix)  kezelés javasolt.

A betegség jól gyógyítható, de terjedése miatt mégis rosszindulatú. Ugyanis a basalioma többször kiújulhat, valamint terjedése közben környezetét, sőt agresszívabb formái a mélyebb, porcos szöveteket vagy akár a csontot ismegtámadhatják.

Az eltávolított basaliomát mindig szövettani vizsgálatra kell küldeni. Ez  a legbiztonságosabb módszer. A beavatkozás után a páciens gyógyultnak tekinthető. Fontos, hogy az arcon lévő daganatoknál fennállhat a kiújulás veszélye, ezért ebben az esetben rendszeres kontrol javasolt.

Ha bármilyen gyanús elváltozást talál a bőrön, forduljon azonnal orvoshoz. 

Redszeresen használjon megfelelő fényvédő faktorú naptejet!

Aki munkája vagy egyéb elfoglaltsága miatt sokat tartózkodik a szabadban, használjon fényvédő faktoros arckrémet!

A rendszeres önvizsgálat és szakorvosi szűréssel korán felfedezett bőrdaganatok eltávolítása után jó esztétikai eredménnyel  eredménnyel gyógyul.

A gyanús léziókról klinikánkon videodermatoscopos felvétel készül, mely alapján pontos összehasonlítást végezhetünk a betegség változásásról.

  • +36 1 200 11 81
  • +36 30 472 2340

Keressen minket!