Bőrgyógyászat

Bőrünk, mely egyben legnagyobb szervünk is, bizonyos testtájakon tele van faggyúmiriggyel. Az arcon, a hallójáratban a mellkason, a háton és a karok külső felszínén van belőlük a legtöbb.

A faggyúmirigyek a szőrtüszők kivezető nyílása mellett helyezkednek el, és azokba eresztik váladékukat, így megkenik a szőrszál egész felületét.

A faggyú-, és a verejtékmirigyek váladéka keveredik a bőrön, majd vékony védőréteget alkotva megvédi azt a kiszáradástól és a mikrobák okozta fertőzésektől.

Az akne újszülöttek és gyermekek körében is előfordul, persze korántsem olyan nagy gyakorisággal. Összességében azonban kimondhatjuk, hogy a pattanásosság zömében a serdülők betegsége. Kialakulásában számos tényező szerepet játszik, de a pontos mechanizmus még ma sem ismert.

Az akne okai

A pattanásos bőr kialakulásának oka lehet genetikai, pszichés és hormonális. A bőr állapota lelki tényezőktől is függ. A fiúk gyakrabban, és hosszabb ideig pattanásosak, mint a lányok, ez pedig a hormonhatásoknak köszönhető. Az akne kialakulásában ugyanis az egyik legnagyobb szerepet a férfi nemi hormonok (androgének) fokozott termelése játssza.

A kamaszkori androgén hormonhatás megnöveli a faggyúmirigyek váladéktermelését leginkább az arc, a váll, a hát és a mellkas területén, melynek nyomán rendszerint akkor alakul ki pattanásos bőr, ha a fiatal bőre eleve az átlagosnál zsírosabb típusba tartozik, és fokozott mitesszerképződési hajlammal is rendelkezik.

Ha a sok faggyú egyszerűen kijuthatna a bőr felszínére, nem okozna gondot. Azonban elég egy kis fokozott elszarusodás, mely eltömíti a mirigy kivezető nyílását, amelyben így pangás alakul ki, a bőr természetes baktériumflórája bent megtelepszik, gyulladásossá téve a mirigyet, és máris kialakult a pattanás.

Az akne kezelése

Enyhébb esetekben elegendő lehet a külsőleges szerek (hámlasztó, mitesszer-képződést gátló, és azokat feloldó krémek, fertőtlenítő oldatok, antibiotikum tartalmú oldatok és krémek) alkalmazása, súlyosabb formákban már gyógyszerszedés (antibiotikumok, a legsúlyosabb esetekre A vitamin származék) is javallt. Mivel a kiváltó tényezőket nem tudjuk kiiktatni folyamatos kezelés szükséges egészen a serdülőkor végéig.

Ha valaki nem szeretne, vagy esetében nem lehet belső gyógyszeres kezelést alkalmazni pl. terhesség, gyermekvállalás miatt, akkor speciális fényterápiával is kezelhető az enyhe és középsúlyos akne. A kék fény (Sciton BBL 420 nm) gátolja a pattanások kialakulásában szerepet játszó baktériumok életciklusát, míg a BBL 560 illetve 590 nm hullámhosszú fénye kiváló gyulladáscsökkentő hatással bír. Ez utóbbi fény típusok csökkentik a gyulladásos terület vérellátását, így a folyamat hevességét, valamint gyulladáscsökkentő fehérje természetű mediátorok felszabadulását idézik elő. Emellett csökken a hegesedési hajlam és javul a bőr általános állapota is.

Általában a kúraszerűen, 1-2 hetente ismételt, kb. 6-8 kezelés már eredményesen csökkenti a problémát. A kezelést követő hetekben folyamatosan észlelhető a javulás. A kezelés előtt 2-3 hétig javasolt a napozás és az önbarnító krémek használatának mellőzése.

Serdülőkorban a bőr ápolása napi feladat. A bőrt gondosan le kell mosni majd alaposan megszárítani. Ezt követően pórusösszehúzó szappanok és krémek használata is jótékony hatású lehet.

A rendszeres kozmetikai kezelések csökkentik a pattanások számát és azok mélységét is, valamint javítják a bőr állapotát.
Sajnos, komolyabb esetekben a kozmetikai kezeléseket egyéb módszerekkel is ki kell egészíteni, amelyekben bőrgyógyász nyújt segítséget. Különböző szerek állnak rendelkezésre, egyrészt hámlasztó, fertőtlenítő hatású krémek, amelyek csökkentik a faggyútermelést, és gátolják a baktériumok szaporodását, másrészt egyes antibiotikumok, amelyek arra hivatottak, hogy a faggyúmirigyekben lévő baktériumokat elpusztítsák

Fontos, hogy ha romlanak a tünetek, mindenképpen forduljanak szakorvoshoz! Az öngyógyítás ugyanis gyakran sikertelen, a hegek viszont maradandóak lehetnek.
Ma már a korszerű kezeléssel a pattanásos bőr hosszú távra, akár véglegesen is tökéletesen gyógyítható. Téves az a nézet, hogy ez a tinédzserkor normális velejárója, és nem kell vele foglalkozni, majd kinövi a gyerek.

A felnőttkori akne pedig sokkal gondosabb kezelést igényel és fontos a kivizsgálása is.

Sokan, főként hölgyek szenvednek attól, hogy 20-as, 30-as éveikben újra aknék jelennek meg a bőrükön. Sőt, vannak, akiknél csak ilyenkor jelentkezik először a probléma. A felnőtt akne hormonális háttere valószínűleg eltér a kamaszkoriétól.
Azonban nem szabad elfeledkezni a múló vagy épp krónikus stressz okozta időszakos hormonális változásokról sem, melyek szintén okozhatnak aknét.

Mindenképpen bőrgyógyászi szakértelmet igényel, ha egy nőnek olyan aknéja van, mely:

  • először felnőtt korban jelentkezik, vagy felnőtt korban jelentkezik újra miután egyszer már eltűnt,

  • nem reagál a szokásosan beváló akne kezelésre,

  • rosszabbodik terhességben vagy menstruációkor,

  • férfias típusú szőrnövekedéssel vagy szőrvesztéssel, hajhullással, a hónalj vagy testhajlatok barnás elszíneződésével, ill. centrális (hasi) elhízással jár együtt.

A legújabb kutatások szerint a demodex atka is szerepet játszhat az akne kialakulásában.

A demodex atka az egészséges ember bőrében is kimutatható, viszont, ha az immunrendszer vagy a bőr funkciói károsodnak, akkor számuk kórosan megnőhet, és ekkor viszont komoly károsodásokat okoznak a bőr szerkezetében.Tudjon meg többet »
Sebgyógyítás polarizált fénnyel
  • Klinikánkon elsők között kezdtük használni az aknés bőr kezelésére a BME polariozált fényt kibocsátó kezelést, mely nagyon jó eredményeket mutat a gyógyulásban.
  • +36 30 472 23 40
  • +36 1 200 11 81

Akne kezelés előtt-után

Akne kezelése Akne kezelése
Akne kezelése Akne kezelése
Akne kezelése Akne kezelése
Akne kezelése Akne kezelése
Akne kezelése Akne kezelése
Akne kezelése Akne kezelése

Kérjen időpontot!